søndag den 6. september 2015

Bænkebidernes behov og adfærd

06.09.15

Bænkebider er krebsdyr ligesom rejer, krabber, og tanglopper. Som det eneste af krebsdyrene har bænkebiderne forladt det våde element til fordel for det tørre. 
Bænkebiderne er meget vigtige for nedbrydningen af de døde plantedele i skovbunden. De tilhører den gruppe af dyr, man kalder nedbryderne. Alle de blade der falder af hvert efterår bliver spist og findelt, så de næringsstoffer som bladene indeholder, kan blive frigjort igen - og brugt af træer og andre planter, når de skal vokse.

Bænkebiderens krop: De fleste bænkebidere er grå. De har et fladt ovalt skjold, der består af mange led. De går på 7 par ben, og mærker verden med 2 lange antenner. Med den lille flade krop, kan bænkebideren skubbe sig ind under grene og sten - og finde små fugtige steder.
Arter: Der findes 27 forskellige arter af bænkebidere i Danmark.De to almindeligste i Danmark er: Gråsvin (stor og grå) og Skrukketrold (den er også grå, men lysere grå i siderne). Der findes en art mere, men den er ikke så hyppigt. Det er Kuglebænkebideren. Når den bliver banke ruller den sig sammen til en perfekt kugle.
Fjender: Edderkopper spiser bænkebidere. Det gør pindsvin og ugler også. De fleste bænkebidere kan kun forsvare sig ved at ligge stille. Nogle arter kan også udskille et sekret, der smager grimt. Og kuglebænkebideren kan rulle sig sammen, så den er svær at komme til.
Føde: Bænkebidere spiser halvt nedbrudte blade, grene, træstubbe og træstykker. De kan også godt lide alger og svampe og gammel frugt. 
Rede - /skulemuligheder og klima: Bænkebidere er meget afhængige af vand og har brug for en høj luftfugtighed. Det har de, fordi deres hud ikke er helt vandtæt, og fordi de stadig ånder ved hjælp af en slags gæller. Derfor finder man også altid bænkebidere på fugtige og skyggefulde steder. F.eks. under en gren, som ligger ned mod den bare jord - underbarken på et dødt træ eller lignende. 
Dag – eller nataktive?: Bænkebidere rumsterer om natten rundt og finder føde. Det gør de på grund af, at de har gæller og fordi de har brug for en høj luftfugtighed. Derfor er bænkebidere meget lyssky. De tørrer hurtigt ud, hvis de anbringes i solen, for de fordamper vand både gennem hud og gælle.
Formering: Bænkebidere parer sig i april og maj måneden. Når bænkebider-hunnen er 2 år, kan den få unger. Efter parringen lægger hun æg i en lille rugepose, hun har på maven. Hvis du vender en bænkebider om på ryggen og kigger den under bugen, kan du tydeligt se rugeposen - hvis du har fat i en hun. Rugeposen er fyldt af væske fra hunnen. Derfor svømmer æggene rundt i et lille hav. Når de små unger kommer ud af æggene, bliver de i rugeposen de første dage. Så kravler de ud. De ligner deres forældre fuldstændig – de er bare meget mindre.
Hele udviklingsperioden varer kun 35-45 dage. Bænkebiderne udklækker normalt to kuld unger om året, og da de kan blive flere år gamle, yngler de altså adskillige gange i deres liv.
Bænkebider-bo: Man kan bruge et stort syltetøjsglas eller lignende, hvor man i låget laver nogle så huller, så bænkebiderne på luft, men ikke kan komme ud. I glasset kommer man jord, mos, visnede blade, og halvrådnede grene. Bænkebider-boen skal holdes fugtigt, så giv et sprut med en sprøjteflaske ind i mellem.  

Litteratur:




2 kommentarer:

  1. Hej Tina! Spændende dyrehold, jeg kan se at bl.a. Bente arbejde med samme dyr, så måske i kan udveksle lidt der. Mvh Ib

    SvarSlet
  2. Hej Tina! Spændende dyrehold, jeg kan se at bl.a. Bente arbejde med samme dyr, så måske i kan udveksle lidt der. Mvh Ib

    SvarSlet